Το Έργο / Σχετικά με το έργο
Η ιδέα για την ανάπτυξη ενός συστήματος υποστήριξης Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον αγροτικό και τουριστικό τομέα δημιουργήθηκε λόγω της εμπειρίας που διαθέτουν οι εταίροι την τελευταία δεκαετία σε έργα αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης στις περιοχές τους. Ελήφθησαν υπόψη οι αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί σε αυτούς τους επιχειρηματικούς τομείς τα τελευταία 7-8 χρόνια, η επικοινωνία με τους επιχειρηματίες, οι αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και η επιβολή νέων τάσεων. Λόγω των περιορισμών της ομάδας – στόχου, τους οποίους γνωρίζουν καλά οι εταίροι του έργου, εντοπίστηκαν κοινές κύριες προκλήσεις και προβλήματα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην περιοχή. Τα τελευταία χρόνια διαμορφώθηκε μια νέα γενιά νέων επιχειρηματιών στον τομέα της γεωργίας και του τουρισμού. Οι νέοι επιχειρηματίες επικεντρώνονται στα συμβατικά προϊόντα και μεθόδους παραγωγής και υπάρχει έλλειψη διαφοροποίησης και χρήσης της καινοτομίας. Τα συμβατικά προϊόντα και υπηρεσίες κατέχουν ένα συγκεκριμένο μερίδιο αγοράς και δεν υπάρχει περιθώριο επέκτασης και αύξησης. Τα εναλλακτικά προϊόντα και υπηρεσίες προσφέρουν διαφοροποίηση των επιχειρήσεων και ευκαιρίες για ανάπτυξη εξειδικευμένων αγορών με υψηλά επίπεδα πωλήσεων των προϊόντων. Η ζήτηση για βιολογικά προϊόντα και κρασιά και ο αγρο-βιοτουρισμός καθορίζουν το επίκεντρο της ανάπτυξης αυτών των επιχειρήσεων. Η ευκαιρία αναδιάρθρωσης της παραγωγής και των υπηρεσιών προσφέρεται σε μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών, ιδιαίτερα την νέα γενιά.
Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τη φύτευση νέων αμπελιών τοπικών ποικιλιών, για επενδύσεις σε καινοτομίες, για την βελτίωση των δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού και για εκπαίδευση. Υπάρχει έλλειψη α) τεχνογνωσίας για σχεδιασμό, ανάπτυξη και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών βιοτουρισμού, β) εξειδικευμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος για την παροχή τεχνογνωσίας και γνώσεων στον τομέα της παραγωγής βιολογικών κρασιών, γ) πληροφόρησης για την προώθηση της τοπικής βιολογικής παραγωγής και του αγροτουρισμού στις διεθνείς αγορές, δ) πληροφόρησης για την HORECA και πως οι τουριστικές επιχειρήσεις να προσθέσουν αξία στα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους και να διαφοροποιηθούν όσον αφορά τα βιολογικά κρασιά και τον βιο-αγροτουρισμό, ε)αύξησης προστιθέμενης οικονομικής αξίας μέσω της ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών που βασίζονται σε τοπικές ποικιλίες αμπέλου και τοπική βιο-αγροτική παραγωγή, ζ) εκπαιδευτικών μέσων και επαγγελματικών σεμιναρίων στα Βουλγάρικα και στα Ελληνικά, η) πρόσβασης επιχειρηματιών σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα νέα του κλάδου, επιχειρηματικούς κανονισμούς της ΕΕ, πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ζ) πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με καινοτομίες και τεχνογνωσία, ι) τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη βιολογικών κρασιών, κ) ανάπτυξης και λειτουργίας επιχειρήσεων εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών βιο-αγροτουρισμού, λ) πλατφόρμας χαρτογράφησης των υπαρχουσών επιχειρήσεων και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών βιο-αγροτουρισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μ)πληροφόρησης για τη θετική επίδραση της διατήρησης των τοπικών ποικιλιών αμπέλου και της δυνατότητας αύξησης της ανταγωνιστικότητας, ν)εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού στις νέες τεχνολογίες και στις καινοτομίες, ξ) εξειδικευμένου προσωπικού στην HORECA και στον τουρισμό σχετικά με την επιστήμη των sommeliers (σομελιέ) αλλά και την προώθηση του τοπικού αγροτουρισμού και των βιο-οινικών τουριστικών προϊόντων, ο) εξειδικευμένου προσωπικού στην HORECA σχετικά με την προώθηση των τοπικών κρασιών.
Αντιμετωπίζοντας τις κοινές προκλήσεις, το έργο αναπτύσσει καινοτόμα προσέγγιση, βασισμένη στα διεθνή επιτεύγματα και τις επιχειρηματικές τάσεις για την παροχή ενός συστήματος υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Ακαδημία Αγροτουρισμού θα αναπτύξει και θα παρέχει επαγγελματικά σεμινάρια και βίντεο κατάρτισης για επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Δύο πειραματικοί αγροί θα παρέχουν δενδρύλλια στους παραγωγούς. Η εφαρμογή για κινητά, ως νέα λύση, θα χαρτογραφήσει τους στοχευμένους επιχειρηματίες, θα διευρύνει την ευκαιρία για την ταυτοποίηση της αγοράς των περιφερειακών προϊόντων και υπηρεσιών και θα ενισχύσει τις εναλλακτικές τουριστικές επισκέψεις. Η διαδικτυακή πύλη θα παρέχει ψηφιοποιημένο υλικό και επιστημονική τεχνογνωσία για τη διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Ακαδημία θα συνεχίσει να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και εκπαιδεύσεις και μετά το τέλος του έργου. Ομάδες-στόχοι του έργου είναι αμπελουργοί, οινοπαραγωγοί, γεωπόνοι, ιδιοκτήτες και προσωπικό της HORECA, ο τουριστικός τομέας κ.λπ. και από τις δύο χώρες της διασυνοριακής περιοχής. Κατά τη διαμόρφωση των ομάδων-στόχων το έργο θα δώσει προτεραιότητες σε νέους ή/και σε γυναίκες επιχειρηματίες από την διασυνοριακή περιοχή. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε γεωγραφικές περιοχές με έλλειψη δομών υποστήριξης επιχειρήσεων και σε περιοχές με μειονοτικό πληθυσμό.